Häromdagen slogs jag av hur många plastpåsar som går åt när en köper frukt i affären. Plastpåsar som sedan slängs utan att ha använts särskilt mycket. Då kom jag på att när jag gick hos dagmamma för 20 år sedan så syddes nätpåsar som man kunde ta med till affären och lägga frukten i och sedan återanvända om och om igen. Det känns som en bättre grej för miljön än att använda engångsplastpåsarna så jag bestämde mig för att sy några egna.
 
Det som behövs är tyg av "nätkvalitet", typ tyll eller spets. Jag använde mig av gardiner från IKEA med namnet LILL de kostade 29 kr och kommer räcka till hur många påsar som helst. Jag använde även satinband från TGR som kostar 10 kr för 15 m. Det går även bra att använda andra band eller snören, men dessa hade jag hemma.
 
 
Hur stor bit man behöver klippa till beror ju på hur stor påse man vill ha, men jag klippte som två A4 på längden och ett A4 på bredden plus lite sömnsmån. Sedan vek jag tyget på mitten och klippte jack på vardera sidan ungefär fem centimeter från öppningen.
 
 
 
Sedan sydde jag ihop kanterna från jacket och nr till botten av påsen.
 
 
Sedan vek jag in kanterna och sydde en kanal på vardera sida om öppningen. I dessa trädde jag sedan satinband för att få en dragsko på påsen.
 
 
Klart! 
 
 
Detta blir också mitt bidrag till månades Monthly makers med tema textil.
 

Liknande inlägg

10 kommentarer

Sara

27 Aug 2015 11:00

MEN vilken bra grej! :D Har alltid varit bekymrad över plastpåsarna på butiker och har alltid med mig tygkasse till varorna, men har aldrig tänkt på vad jag kan göra för fruktpåsarna! TACK för inspirationen! :)

Svar: Tack själv för din fina kommentar! Och varsågod för inspirationen :)
Pernilla

Alicia

27 Aug 2015 12:10

Jävlar vad glad jag blir av detta inlägg! Jag grämer mig också över alla fruktplastpåsar som inte ens går att återanvända för att de är så tunna och keffa - men att fylla tygkassar med frukt har inte känts som något superbra alternativ. Detta är ju en fenomenal lösning! Förutom att det är miljösmart blev påsarna så ruskigt fina? Jag vill göra precis samma sak! :)

Svar: Tack för de fina orden! Jaa gör du med! Så kul att kunna inspirera andra, hoppas de sprider sig så vi kan minska plastkonsumtionen :)
Pernilla

Silje

31 Aug 2015 10:13

Helt fantastisk smart og fin idé! :) Her hjemme snakket vi nettopp om å finne noen små nettingposer for å redusere bruken av de tynne plastposene, og dette prosjektet er jo helt genialt! :D

Svar: Tack! :D
Pernilla

Katarina

31 Aug 2015 10:16

Vilken jättebra idé! Vi försöker använda fruktpåsarna även till annat men de går ju sönder så fort. Nu ska jag börja kolla efter fruktpåsetyg på loppis.

Svar: Tack! Ja det tycker jag du ska göra! :)
Pernilla

Jessica

31 Aug 2015 20:44

Gud så smart!!! Det är verkligen förskräckligt med de där plastpåsarna.

Svar: Tack! :) Ja, verkligen!
Pernilla

Mikaela

01 Sep 2015 15:35

Det här är nog min favoritidé bland alla MM bidrag den här gången, så HIMLA BRA!!!! Plast är verkligen sämst och särskilt de där påsarna som man faktiskt inte återanvänder till någonting oftast. Jag skrev min C-uppsats om plast i haven så jag är verkligen intresserad av ämnet och välkomnar alla idéer till att minska plastanvändandet! Skitbra gjort och hoppas du inspirerar alla till att skippa plastpåsarna!

Svar: Tack tack tack för din fina kommentar! Jag hoppas också att det ska inspirera fler :)
Pernilla

Alicia

18 Oct 2015 22:41

Nu har jag äntligen hittat en stor tyllgardin på loppis och ska sy såna här påsar till hela släkten i julklapp! :)

Svar: Yeey! Tror de kommer bli väldigt glada :D
Pernilla

Alicia

29 Oct 2015 19:38

Nu kommer jag snart bli bannad från att kommentera detta inlägg, haha, men jag har ytterligare ett ärende!

Söndagen den 15/11 kommer jag och Anna María från Monthly Makers att hålla i en föreläsning och varsin workshop på Folkuniversitetet i Stockholm om vad Monthly Makers är och innebär, återbruk, redesign, DIY och kreativt bloggande i allmänhet! Till föreläsningen vill vi ha lite bilder från er som deltagit under året att visa på projektorduk, och jag undrar om vi kan få lov att använda den sista bilden i detta inlägg till det? En länk till din blogg kommer läggas ovanpå bilden så källan blir tydlig.
Om du vill ge oss lov till detta, snälla skicka en högupplöst version av bilden till alicia(a)sivertsson.se så snart som möjligt.

Vill du läsa mer om föreläsningen - kolla följande länk: http://www.folkuniversitetet.se/Kurser--Utbildningar/Kommunikation-Skrivande-Media/Sociala-medier/Stockholm/sprangbradan---forelasning/

Stort tack på förhand :)
Alicia, Monthly Makers

Svar: Haha jag kommer inte banna dig, det är kul att du gillar inlägget :)Självklart får ni låna bilden, jag skickar bilden på en gång!
Pernilla

Scylla

07 Jan 2017 13:38

Så jäkla bra! Jag hittade hit via en länk på 'Lev mer på mindre'. Tack för tipset! Jag länkar vidare och hoppas att det sprider sig :)

Svar: Kul att du gillar det! :D
Pernilla

Ingalisa

16 Jan 2018 11:46

Hej Pernilla!
Vilken jättebra idé, den ska jag prova. Snygga var de också med satinbanden. Kan vara trevlig att ge bort istället för en blomma t.ex.

Kommentera

Publiceras ej