I fredags hade jag och min storasyster pepparkaksbak. I år hade bestämt att vi skulle försöka oss på att göra en karusell i pepparkaka, istället för ett traditionsenligt hus. Jag hade fixat en ritning och min syster hade laddat upp med massor av florsocker och annat pynt. Det tog oss ungefär sex timmar från att vi började baka tills dess att vi hade en färdig skapelse! Då hann vi också med att åta pizza och baka några "vanliga" kakor.
 
 
Under uppbyggnad...
 
 
Färdigt resultat!
 
Sen kan vi ta en liten titt på hur den såg ut i lördags morse...

 
 
 
:( :( :(
Det blir inte alltid som man hade tänkt sig. Men det var kul att göra, och vi hann ta lite bilder på den innan den rasade.
 
I bakgrunden på sista bilden kan man skymta min ljusstake från det här inlägget. Jag hittade en exakt likadan med ljushållare, så jag köpte den med. Ljusstaken utan hållare tänker jag använda på något annant sätt.
 
Pepparkaka, Pepparkakshus, Pepparkakskarusell,
Den här adventsljusstaken gjorde jag till förra julen och skrev om för snart ett år sedan, men eftersom jag vet att väldigt många läsare har tillkommit sen dess och jag är så nöjd med den att jag kommer använda den i år med tycker jag att den förtjänar ett till inlägg. Här hittar ni ursprungsinlägget!
 
 
 
 
Adventsljusstake, Koppar, Kopparrör, Ljusdekoration, Ljusstake,
 
Den här citronkolan är soom en blandning mellan kola och fudge. Seg men ändå lättuggad. Citronen bryter också av fint mot den söta kolan och den vita chokladen.
 
 
För att göra en omgång på ca 40-50 kolor behöver du:
 
1½ dl vispgrädde
1½ dl strösocker
1½ dl ljus sirap
50 g smör
rivet skal från 1 ekologisk citron
saft från ½ ekologisk citron
125 g vit choklad
 
 
Blanda allt utom chokladen i en kastrull och låt koka upp till 122-125 grader beroende på hur mjuk du vill ha den. Har du ingen termometer kan man göra kulprovet. Häll en droppe av smeten i ett glas med kallt vatten. Går den att forma till en kula är smeten färdigkokt.
 
Ta smeten från platan och rör i chokladen. Häll i en bakplåtsklädd form ca 20x20 cm. Låt svalna. Skär upp i bitar och njut!
 
 
citronkola, julgodis, vit choklad,

Liknande inlägg