Chokladpraliner är bland det roligaste och kladdigaste jag vet att göra. Egentligen är det inte så svårt och resultatet imponerar på de flesta. Den här gången blev det choladpraliner med hallonfyllning. 
 
 
Jag har använt tre olika formar. Två i silikon med dinosaurie- och robotmotiv och en i en hårdare plast från IKEA. Pralinerna blir finast om man har formar i hård plast. Putsa upp formarna med en bomullstrasa först så kan man få spegelblanka praliner. Silikonformarna brukar däermot kunna finnas i lite roligare motiv. Som dinosaurier.
 
Till skalen använde jag 200 gram choklad med 55 % kakao som jag tempererade. De fyllde jag sedan med en hallonfyllning som på ett ungefär (improvisera är lite min grej...) bestod av:
 
½ dl grädde
2 dl frusna hallon
rivet skal från 1/3 citron
1 msk honung
75 gram vit choklad
 
Värm upp grädden med hallon, citronskal och honung. Ta sedan från värmen och rör ner den hackade chokladen. Låt svalna innan pralinskalen fylls. Dock tyckte jag att fyllningen blev lite lös, så gör jag om det kommer jag nog minska på grädden och öka på chokladen lite.
 
Sen kommer det kladdigaste. Att täcka skalen med choklad. Det blir aldrig bra för mig. Tyckte dock att det var lättare med den hårda formen än med silikonformarna så nästa gång får nog robotarna och dinosaurierna stå över.
 
 
Hallon, Praliner,

Liknande inlägg

6 kommentarer

Ruth | HungryHeart.se

22 Nov 2015 16:26

Älskar't! Varför har man inte sett robotar och dinosaurier i chokladform förut? Äntligen, säger jag bara! Jag vill ha en chokladadventskalender med dina fina praliner i! =)
Och jag är sjukt imponerad över att du fått pralinerna så fina, tempererat choklad och fått till en supertjusig glans också.
P.S. Du kanske kan programmera din robot till att hämta robotpraliner åt dig när du sitter i soffan? =)

Svar: Åh tack för dina snälla ord!Ska absolut försöka få roboten att hämta praliner åt mig, hade ju varit väldigt praktiskt :)
Pernilla

Borgmästaren

22 Nov 2015 18:34

Du har rätt i att det ser imponerande ut. Verkligen imponerande!!! Verkar svårt men med din beskrivning kanske man någongång i framtiden kan tänka sig att försöka. Gillar roboten! Där har vi ytterligare ett område jag gärna utforskat mer. Gillar elektronik men kan inget om det. Är nyfiken och hade gärna provat att lära mig mer. Din är så fin!

Svar: Tack snälla du! Det är verkligen kul att hålla på med robotar, det kanske finns nån kurs eller workshop man kan gå för att få lära sig grunderna? Om inte så borde nån starta det!
Pernilla

Maria

22 Nov 2015 19:46

Åh så fina!! Ser jättegoda ut. Brukar också göra eget godis. Då vet man vad man får .. ;) Ska testa ditt recept någon dag snart!
:)

Svar: Tack!! Exakt, då brukar man inte bli besviken ;)
Pernilla

Stina - Tillvaron.se

22 Nov 2015 20:29

Men så himla proffsigt gjort! Det skulle jag verkligen vilja testa, får kanske bli till julgodiset i år :)

Svar: Tack! Jag tycker du ska testa. Det blir lite (mycket) kladdigt men det är det värt!
Pernilla

Sandra

23 Nov 2015 09:52

Men wow, vad duktig du är som gör egna praliner! Jag är världens mest klumpiga människa så jag tvivlar på att jag hade kunnat lyckas med det konststycket. Men dina ser riktigt proffsiga ut!

Svar: Tack snälla du! Jag tror du kan också, det är lite kladdigt och tar en del tid. Men har man bra formar och tålamod så grejar man det! :)
Pernilla

Matsdotter

23 Nov 2015 11:07

Dom ser ju faktiskt köpta ut, snyggt jobbat!:)

Svar: Tack snälla! Det var roligt att höra :)
Pernilla

Kommentera

Publiceras ej