Vanligtvis när jag visar upp mina DIY här på bloggen så brukar jag göra det när hela alstret är klart och jag har ett snyggt resultat att visa upp. Idag tänkte jag göra lite annorlunda och visa upp början på ett DIY som inte har hunnit bli klart än. Tänkte att det kanske kunde vara kul att få följa med lite mer i processen?
 
Det jag har tänkt att göra är en lampa i form av ett (en?) ampersand. De flesta av er har säkert sett sånna här bokstavslampor som florerar lite överallt både p åinternet och i vanliga världen. Redan i det allra första Monthly Makerstemat var det två stycken som gjorde sånna här lampor. Julia gjorde tillochmed en nästan likadan lampa som den jag har tänkt göra. Jag har länge tänkt att jag vill göra en sån här lampa men har inte haft någon lämplig ljussling att använda. Men när jag var och köpte betong senast så hade de utförsäljning av julpyntet och där fanns precis en sån ljusslinga som jag hade tänkt mig.
 
Hittills har jag gjort själva ampersandet som kommer att utgöra stommen i min lampa. 
 
 
Jag utgick från ett ampersand som jag skrev ut från datorn och baksidorna på två gamla kollegieblock från den nu avslutade studieperioden i mitt liv. Med sax, skalpell, tejp och linjal fick jag ihop en kartongstomme.
 
 
För att få en bra finish på lampan valde jag att klä in den i marmormönstrad kontaktplast som jag hade hemma från ett tidigare projekt. Det är såhär långt jag har kommit nu. Nu saknas egentligen bara ljusslingan, men jag tror att det kommer bli lite pill med att få till ett bra avstånd mellan lamporna och så vidare. Ni får hålla utkik efter resultatet, det lär dyka upp på bloggen under den närmsta tiden om allt går som planerat! 
 
Ampersand, Ampersandlampa, Bokstavslampa, DIY, Kontaktplast, Marmor,
Jag tycker det är mycket härligt att lyssna på podcasts och gör det rätt ofta. Funkar lika bra medans en diskar som på promenaden. Därför tänkte jag tipsa om några av mina favoriter, så kan ni tipsa om era favoriter i kommentarerna!
 
Psyket 
Intervjupodcast där Emmy Rasper intervjuar olika personer utifrån teorin att alla har en psykisk hälsa och ohälsa och därför mår olika bra i olika perioder i livet. Här finns avsnitt med bl.a. Sandra Beijer och Little Jinder. 
 
Språket i P1
Radioprogram om språket. Språkhistora, dialekter och massa annat spännande. Även här är det Emmy Rasper som programleder men det är två olika experter som turas om att vara med och svara på lyssnarnas frågor. 
 
P3 om
Podcast med Isabelle Forsberg och Jonathan Unge där de varje vecka diskuterar ett nytt ämne. Det kan vara allt från oscarsgalan och vasaloppet till kriget i Syrien och krisen i Grekland. De senaste poddarna har dock ett lite annat upplägg pga att Isabelle precis har fått barn och Alice Lööv har tagit över rodret.  
 
HanaPee's otroliga podcast
 
Hanna "HanaPee" Persson och Martin Huss pratar om det mesta i livet. De avhandlar allt från ytliga saker till analyser av samtiden och politiken.
 
P3 Dokumentär
Ingen poddlista är väl komplett utan P3 Dokumentär? Här vill jag särskilt tipsa om Stormen Gudrun som drabbade min bardomsbyggd väldigt hårt. Vi var utan ström i ungefär en vecka och det mesta av skogen försvann. Andra bra avsnitt är: Orienteringsdöden, Självmordet på Flashback, Dioxinfisken i Östersjön och Kidnappningen av Ulrika Bidegård. 
 
Podcasts, Tips,
 
Förra årets "trendsemla" var helt klart semmelwrapen. Redan då provade jag att göra egna, och igår gjorde jag det igen. Jag tycker att en semmelwrap är enklare att äta än en bullsemla plus att de är roliga att göra! Jag tänkte dela med mig av receptet, men då jag brukar improvisera rätt mycket när jag bakar så kan jag inte svära på att propotionerna till mandelmassan stämmer. 
 
 
Till ca 15 semelwraps behöver du:
 
50 g jäst
5 dl mjölk
150 gram smör
1 dl socker
2 tsk malen kardemumma
ca 13 dl vetemjöl
 
Börja med att smula jästen i en bunke och värm mjölken till kroppstemperatur. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den har löst sig innan du häller ner resten av mjölken. Tillsätt kardemumman och sockret. Rör ner ungefär 8-9 dl av mjölet och tillsätt sedan det rumstemperarade smöret i bitar (här kan det vara lämpligt att byta till en elvisp med degkrokar om man jobbar för hand). Tillsätt sedan mer mjöl tills degen släpper bunkens kanter. Låt jäsa till ca. dubbel storlek.
 
Ta upp degen på en mjölad arbetsyta och knåda ihop degen. Dela sedan i ca 15 bitar (beroende på hur stora wraps man vill ha). Kavla ut varje bulle till en tunn rundel. Lägg på bakplåtspapper och nagga degen med en gaffel innan de gräddas i ca 225 grader i ungefär 5 min eller tills de har fått lite färg.
 
 
Till fyllningen brukar jag göra egen mandelmassa pga superenkelt, men det går såklart precis lika bra med köpt. Till mandelmassan använder jag (på ett ungefär):
 
100 gram sötmandel
2 bittermandlar
1 dl socker
en skvätt vattten
 
Mixa allt utom vattnet. Det tillsätts på slutet för att få en bra konsistens. Så här mycket mandelmassa var lagom till ungefär tre (stora) wraps.
 
Till monteringen behövs även vispad grädde. Jag brukar tillsätta lite vaniljpulver eller vaniljsocker för att få lite mer smak på grädden. Sedan är det bara att ta en "tortilla", lägga en sträng med mandelmassa längs med mitten av tortillan. På mandelmassan läggs grädden och sedan är det bara att vika ihop den som när man äter tacos. 
 
 
Grädde, Hembakat, Mandelmassa, Recept, Semla, Semmelwraps,

Liknande inlägg