Förra årets "trendsemla" var helt klart semmelwrapen. Redan då provade jag att göra egna, och igår gjorde jag det igen. Jag tycker att en semmelwrap är enklare att äta än en bullsemla plus att de är roliga att göra! Jag tänkte dela med mig av receptet, men då jag brukar improvisera rätt mycket när jag bakar så kan jag inte svära på att propotionerna till mandelmassan stämmer. 
 
 
Till ca 15 semelwraps behöver du:
 
50 g jäst
5 dl mjölk
150 gram smör
1 dl socker
2 tsk malen kardemumma
ca 13 dl vetemjöl
 
Börja med att smula jästen i en bunke och värm mjölken till kroppstemperatur. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den har löst sig innan du häller ner resten av mjölken. Tillsätt kardemumman och sockret. Rör ner ungefär 8-9 dl av mjölet och tillsätt sedan det rumstemperarade smöret i bitar (här kan det vara lämpligt att byta till en elvisp med degkrokar om man jobbar för hand). Tillsätt sedan mer mjöl tills degen släpper bunkens kanter. Låt jäsa till ca. dubbel storlek.
 
Ta upp degen på en mjölad arbetsyta och knåda ihop degen. Dela sedan i ca 15 bitar (beroende på hur stora wraps man vill ha). Kavla ut varje bulle till en tunn rundel. Lägg på bakplåtspapper och nagga degen med en gaffel innan de gräddas i ca 225 grader i ungefär 5 min eller tills de har fått lite färg.
 
 
Till fyllningen brukar jag göra egen mandelmassa pga superenkelt, men det går såklart precis lika bra med köpt. Till mandelmassan använder jag (på ett ungefär):
 
100 gram sötmandel
2 bittermandlar
1 dl socker
en skvätt vattten
 
Mixa allt utom vattnet. Det tillsätts på slutet för att få en bra konsistens. Så här mycket mandelmassa var lagom till ungefär tre (stora) wraps.
 
Till monteringen behövs även vispad grädde. Jag brukar tillsätta lite vaniljpulver eller vaniljsocker för att få lite mer smak på grädden. Sedan är det bara att ta en "tortilla", lägga en sträng med mandelmassa längs med mitten av tortillan. På mandelmassan läggs grädden och sedan är det bara att vika ihop den som när man äter tacos. 
 
 
Grädde, Hembakat, Mandelmassa, Recept, Semla, Semmelwraps,

Liknande inlägg

4 kommentarer

Ruth | HungryHeart.se

24 Jan 2016 12:02

Alltså, förutom att det verkar helt gudomligt gott så har du ju fått till matfoto i proffsklass! Grymt bra jobbat!!

Svar: Tack snälla du! Jag har börjat experimentera lite mer med fotograferingen och så försöker jag lära mig att redigera bilderna lite bättre :)
Pernilla

Sandra

25 Jan 2016 07:48

Så gott! Testade dem inte förra året men blir lite sugen på att baka egna nu. Mums!

Svar: De är verkligen försvinnande goda!
Pernilla

Stina - Stinas tillvaro

28 Jan 2016 18:41

Jag. Dör. Så. Gott.

Så himla fancy med vaniljpulver i grädden dessutom, det ska jag testa någon gång :)

Svar: Ja gör det! Det blir väldigt smarrigt :)
Pernilla

Anna María

31 Jan 2016 17:01

Åh! Så himla fina bilder! Jag provade inte heller nån semmelwrap förra året, men måste nog göra det i år alltså. Ser sååå gott ut!

Svar: Tack! Jaa, de är riktigt smarriga! Tycker verkligen du ska prova :)
Pernilla

Kommentera

Publiceras ej